top of page

PET ENOSTAVNIH PREDLOGOV ZA UČINKOVITO UČENJE

Večina šolarjev in študentov se pred testi in izpitnim obdobjem vsakič znova znajde pred večnim vprašanjem: »Kako se v najkrajšem času naučiti največ?«

Čeprav ne poznamo čudežnega načina, ki bi z nič truda prinesel velike uspehe, pa so nam dobro znani učinkoviti predlogi za učenje, ki bodo doprinesli k izboljšanju vaših učnih navad ter vas pozitivno presenetili v obliki boljših rezultatov.




1. Uredite svoj učni prostor

Pomembno je, da ustrezno pripravite učni prostor. Če ste izbrali svojo sobo, naj bo le-ta prezračena, osvetljena, miza pa urejena in pospravljena. V primeru, da se rajši učite v knjižnici ali bližnji kavarni, pa je glavno, da se v izbranem prostoru počutite udobno ter slednji ne vsebuje nepomembnih distrakcij, kot na primer glasno pogovarjanje ljudi, motečo glasbo ali hrup s ceste.


2. Naspite se

Odspanih 8 ur pred začetkom učnega dne na žalost ne bo zadoščalo. Pomembno je, da se ustrezno spočijete in naspite že v prejšnjih dneh, saj vam bo le nakopičena količina spanca pripomogla k boljši zbranosti in razumevanju snovi, ter posledično hitrejšemu in učinkovitejšemu učenju. Prav tako je potrebno dobro organizirati ure učenja, ter se potruditi začeti zgodaj. Dan ima včasih 24 ur, večinoma pa precej manj, in zagotovljeno je, da boste od učenja odnesli veliko več, če s prvim poglavjem ne začnete po pozni večerji.


3. Znebite se vseh distrakcij

Učenje s telefonom ob strani je takorekoč izguba dragocenega časa, saj se boste do želenega cilja prebili neštetokrat počasneje, kot pa bi se v primeru učnega okolja brez distrakcij. V naši naravi je, da se izogibamo nujnim opravilom, ki nam ne dišijo, ter, ko je le mogoče, svojo pozornost usmerimo v tiste prijetnejše, kjer lahko damo možgane na 'off'. Naredite si uslugo, znebite se telefona in se osredotočite na snov v svojem zvezku. Hvaležni si boste.



4. Poiščite svoj učni stil

Ljudje smo različni in prav tako se učimo in si zapomnimo stvari na sto in en način. V grobem ločimo vidni, slušni in gibalni učni tip, a vsekakor vam lahko ustrezajo metode enega in drugega hkrati. Uredite si svoje zapiske v (s)miselne vzorce, podčrtajte ali pa z barvami izpišite glavne točke, naredite par krogov po sobi med ponavljanjem najpomembnejših odstavkov ali pa si izrezane listke z novimi informacijami polepite po sobi. Prosite enega od družinskih članov naj vas po naučeni snovi izpraša. Pobrskajte dodatne informacije o predelani snovi na internetu in si zabeležite tisto najbolj presenetljivo. Vse šteje, važno je, da najdete tisti način, ki najbolj ustreza vam.


5. Ne pozabite na odmor

Nujen del zbranega učenja je tudi odmor, ki je več kot potreben, da naši možgani s sveže nakopičenim znanjem ne 'pregorijo'. Pripravite si načrt: Koliko časa bo potekalo intenzivno učenje? Kdaj je čas za odmor? Kratek sprehod med učenjem je vsekakor odlična ideja, zelo važna pa je tudi prehrana. Zamenjajte kavo in tablice čokolade za oreščke in sadne smoothije, ki bodo nedvomno podaljšali čas zbranosti in izboljšali vaše počutje med učenjem.



Upamo, da vam bodo naši nasveti služili v stresnih obdobjih učenja in študija. Saj veste – vse, še tako naporne situacije, postanejo hipoma lažje, ko se jih lotimo z malo izvirnosti in dobre volje. Pa srečno!


bottom of page